Einki úrslit

SMJ’s rejse

SMJ’s rejse er historien om en virksomhed, der har udviklet sig og vokset gennem årene. Fra vores beskedne begyndelser til at blive en af de førende rådgivende ingeniørfirmaer, har vores vej været præget af engagement, innovation og et konstant ønske om at forbedre og udvide vores tjenester.

Rejsen

Grundlagt i Færøerne, har vi udvidet vores rækkevidde og påvirkning til at omfatte flere nordiske lande, herunder Danmark, Island, Norge og Grønland. Gennem årene har vi ikke kun øget vores geografiske fodaftryk, men også udvidet vores ekspertiseområder. Fra at fokusere på grundlæggende ingeniørtjenester som HVAC og vandforsyning, har vi udviklet os til at omfatte en bred vifte af specialiserede tjenester, herunder bæredygtigt design, energieffektivisering og avanceret IT- og datahåndtering.

Vores rejse er også historien om vores medarbejdere, hvis dedikation og ekspertise har været nøglen til vores succes. Vi har altid prioriteret at udvikle og støtte vores team, hvilket har resulteret i et stærkt, tværfagligt samarbejde og en kultur af løbende læring og innovation.

Historien

I august 1969 blev virksomheden S. M. Jakobsen Rådgivende ingeniør grundlagt af Sofus Martin Jakobsen. Sofus, der oprindeligt var fra Klaksvík på Færøerne, havde opnået værdifuld erfaring og viden gennem studier og arbejde i udlandet, især på Polyteknisk Institut i København.

Firmaets mål var enkelt, men ambitiøst: at tilbyde højkvalitets ingeniørrådgivning, der er skræddersyet til de unikke miljømæssige og praktiske behov på Færøerne. Denne tilgang var innovativ på det tidspunkt, især på Færøerne, og Sofus fik hurtigt et godt ry for sig selv og sin virksomhed i den lokale rådgivningsbranche.

S. M. Jakobsens tidlige fokus var på projekter relateret til VVS, vandforsyning og miljøindsatser. Efterhånden som firmaet voksede, udvidede det sine tjenester til at inkludere VVS og ventilation, idet det tilpassede sig til sine kunders voksende og skiftende behov.

I august 1969 blev S. M. Jakobsen Rådgivende ingeniør grundlagt af Sofus Martin Jakobsen.

Firmaets første store projekt var sportshallen på Hálsi, som blev efterfulgt af flere betydningsfulde projekter i 1970’erne. Disse omfattede uddannelsesinstitutioner, sundhedsfaciliteter og opførelsen af et broadcastingshus. En af Sofus’ største bidrag i 1980’erne var rådgivning om det nye vandværk i Villingadal.

I 1982 blev virksomheden en familieaffære med oprettelsen af P/F Sofus M. Jakobsen Consulting Engineers. I 1987 kom Sofus’ søn, Árni Jakobsen, ind i firmaet, hvilket markerede begyndelsen på en ny æra. Slutningen af 1980’erne så firmaet nå sit højdepunkt i form af medarbejdere og projekter, men dette blev efterfulgt af en udfordrende periode i starten af 1990’erne på grund af økonomisk nedgang.

Virksomheden udholdt dog og genvandt gradvist sin fremdrift. 1990’erne og starten af 2000’erne var præget af betydelig vækst og diversificering i tjenester, herunder større projekter som udvidelsen af Hospitalet i Tórshavn og opførelsen af det nye byggeri for televirksomheden, Føroya Tele.

I 2003 overtog Árni rollen som administrerende direktør. På billedet ses virksomhedens grundlægger, Sofus M. Jakobsen, og sønnen, Árni Jakobsen.

I 2007 flyttede firmaet til større lokaler for at rumme sin vækst. Opkøbet af
KJ-Elråd i 2013 udvidede yderligere firmaets tjenester inden for elteknik og brandsikkerhedsrådgivning.

I de senere år har SMJ bevæget sig ind i akvakultursektoren og bidraget betydeligt til udviklingen af færøsk lakseopdræt. Denne nye retning understreger firmaets tilpasningsevne og ekspertise i forskellige områder.

I 2014 kom Árni’s søn, Pætur Jakobsen, til firmaet, og under hans ledelse har SMJ været involveret i større akvakulturprojekter. Firmaet gennemgik også en rebranding, fra P/F Sofus M. Jakobsen Consulting Engineers til SMJ Consulting Engineers.

Tilføjelsen af Johan J. Joensen i 2018 som projektleder og senere som afdelingsleder markerede endnu en fase af vækst og udvikling for firmaet.

I 2019 flyttede SMJ til sit nuværende hovedsæde på Hoyvíksvegur 5 i Tórshavn. Foruden hovedsædet, så har virksomheden i dag afdelinger i Klaksvík og København.

I dag har SMJ en diversificeret portefølje, der inkluderer sundhedspleje, energi, uddannelse og mere. Med kontorer på Færøerne og i København udvider firmaet nu sin ekspertise ud over lokale projekter til projekter i nabolandene. I 2022 skete et generationsskifte, hvor Pætur Jakobsen og Johan J. Joensen trådte ind i ledende roller, og Árni blev formand, hvilket markerede et nyt kapitel i firmaets langvarige arv.